Antisemitische graffiti en posters weghalen

Graffiti of posters gezien die antisemitisch/racistisch zijn of opwekken tot haat?

Foto maken
Maak altijd eerst een foto en noteer eventuele teksten, want dit moet natuurlijk zo snel mogelijk worden verwijderd – het verspreidt een giftige boodschap die we weg willen hebben.

Locatie opschrijven
Het is belangrijk om precies op te schrijven waar precies u de uiting hebt gezien (dus bijvoorbeeld: tegenover nummer zoveel, of op het elektriciteitshuisje op de hoek van de x- en de y-straat).

Melden
Het is belangrijk het ook te melden, want het is een belangrijke graadmeter van de sfeer in de buurt. Voor een melding moet u goed vastleggen waar het precies om gaat.
Melden kan bij CIDI of een meldpunt discriminatie bij u in de buurt; als het strafbaar is ook zeker bij de politie.

Politie
Als het om gericht racisme of antisemitisme lijkt te gaan, omdat het bijvoorbeeld op uw huis of tuinhekje is aangebracht, moet u zonder meer aangifte doen bij de politie. Die weet dan wat er gebeurt in de buurt en kan proberen de daders op te sporen.
Misschien heeft het zin ook eens te praten met de wijkagent of buurtregisseur, zodat die een oogje in het zeil kan houden. Dat laatste is vooral goed als de bekladding of beplakking meer dan eens gebeurt. Vraag op het politiebureau of er een wijkagent is en hoe u daarmee contact kan opnemen.

Weg laten halen
Bekladdingen/wildplakken aan de openbare weg kunt u meestal gemakkelijk weg laten halen. De meeste gemeentes hebben een dienst om dit soort dingen te verwijderen. Die is bedoeld om de buurt schoon te houden, maar het is ook een heel effectief middel om deze uitingen te laten verwijderen. Zeg dat het om een racistische/antisemitische uiting gaat en dring vriendelijk maar beslist aan op snelle verwijdering.

Meldingen van graffiti en illegale wildplak in Amsterdam geeft u bijvoorbeeld door aan het Meldpunt Openbare Ruimte, 020 – 252 1252.

 

Kortom:

  1. maak een foto
  2. noteer eventuele teksten (letterlijk)
  3. schrijf precies op waar de grafitti/poster zich bevindt
  4. was dat op uw huis/erf? doe aangifte bij de politie
  5. bel het meldpunt openbare ruimte in uw gemeente om het weg te laten halen
  6. meld het ons, zodat we er eventueel mee verder kunnen en zodat we weten wat er gebeurt