CIDI-jubileumboek

Op 11 april 2005 vierde het Centrum Informatie en Documentatie Israel zijn dertigjarig bestaan met een internationale conferentie over de toekomst van de joodse gemeenschap in een veranderende samenleving.

Sprekers uit binnen- en buitenland bogen zich over vragen als: Hoe ziet de toekomst van de joodse gemeenschap eruit? Zijn de gevoelens van onveiligheid weg te nemen door een betere bestrijding van antisemitisme? Hoe knoopt de joodse gemeenschap goede betrekkingen aan me de islamitische gemeenschap? Waarop is de joodse identiteit gebaseerd?

De toespraken van premier Jan-Peter Balkenende, Israel Singer (voorzitter van het World Jewish Congress), publicist Paul Scheffer, CIDI-directeur Ronny Naftaniel, de Israelische minister van Binnenlandse Zaken Ofir Pines Paz en CIDI-voorzitter John Manheim zoeken antwoord op deze en andere vragen. De Franse historica Diana Pinto schetst in haar betoog een beeld van de rijk geschakeerde Europees-joodse identiteit. Rabbijn David Rosen wijst op het grote belang van wederzijds interreligieus begrip.

In de inleiding van het boek komen politici, journalisten en andere maatschappelijke vertegenwoordigers aan het woord die een gevarieerd beeld geven van het CIDI, dat gedurende drie decennia voortdurend de politieke en maatschappelijke belangen van joods Nederland behartigt en opkomt voor het recht op vrede en veiligheid voor de staat Israel.

Dit boek vormt een bijzonder document voor een ieder die zich betrokken voelt bij de joodse gemeenschap in Nederland. Het is tevens een wordingsportret van 30 jaar CIDI, een organisatie die zich – in de woorden van voorzitter John Manheim – heeft ontwikkeld tot “een volwassen maatschappelijke organisatie en een erkend kennisinstituut”.

Drie decennia CIDI: een joodse stem die gehoord wordt
Uitgeverij Aspekt, Soesterberg, april 2006
Omvang: 114 pagina’s
Prijs: € 12,95 euro
ISBN 90-5911-463-9

Verkrijgbaar of te bestellen in de betere boekwinkel, of rechtstreeks bij CIDI.